Knooppunt Shanghai

#2 Het Chinese verlanglijstje

Knooppunt Shanghai17 mrt 202032 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deze eerste aflevering is begin februari opgenomen. China was al in de greep van corona, maar in Europa ging het gewone leven nog even door. Te gast zijn Bert Burger, senior econoom bij Atradius, en Frans-Paul van der Putten, onderzoeker bij Clingendael en betrokken bij het China Platform for European Institutional Investors.

De economische en geopolitieke ambities van China zijn niet gering. Zo wil het land binnen tien jaar de omvang van de economie verdubbelen. Stabiliteit en welvaart zijn daarbij van groot belang, want daarmee willen de leiders hun eigen machtspositie in stand houden. ‘Wij gaan richting een nieuw soort koude oorlog. Het zijn nu vooral de Chinezen en Amerikanen die met elkaar bezig zijn. Langzaam maar zeker worden wij daar steeds meer ingezogen’, aldus Van Der Putten.

China wil in allerlei opzichten de #1 van de wereld worden.
China wil in allerlei opzichten de #1 van de wereld worden.

De grote vraag is natuurlijk in hoeverre de ambities van China reëel zijn. Zo is een belangrijk onderdeel van de Chinese buitenlandstrategie het Belt and Road initiatief. ‘Dit is een manier om de grondstoffentoevoer veilig te stellen, afzetmarkten goed te kunnen bereiken en de handel met China grote vormen aan te kunnen laten nemen’, stelt Burger. ‘Dat de overschotten op de lopende rekening van de betalingsbalans erg afnemen, maakt het moeilijker om dit te financieren.'

Luister ook naar aflevering 1 | Zo werd China een wereldmacht

Beide deskundigen zijn van mening dat de handelsoorlog vooralsnog een wapenstilstand kent in een veel breder en langduriger conflict. Of China uiteindelijk de #1 in de wereld gaat worden? ‘Het meest waarschijnlijke is een fase van instabiliteit en concurrentie en daarna een fase waarin China een hele invloedrijke speler zal zijn’, aldus Van der Putten.

In deze aflevering verkennen wij verder hoe fundamenteel de invloed van China is en of China op het gebied van kennis de wereldwijde #1 kan worden.


Een podcast van


Knooppunt Shanghai

Knooppunt Shanghai

In deze 5-delige podcastserie gaat Jort Kelder in gesprek met een eminent bataljon deskundigen over de strategie en groeiambities van China en de kansen en risico’s voor westerse bedrijven en beleggers die in China actief willen zijn.