Dit is een podcast van Ons Water
Nattigheid

Nattigheid

Als je nattigheid voelt, dan is er iets niet pluis. ‘Nattigheid’ gaat nu eens niet over de problemen, maar over de vele innovatieve, creatieve oplossingen die dit land rijk is. ‘Nattigheid’ is een podcast met opbeurende verhalen over ons water.

Volg Nattigheid via:

Afleveringen

#9 Schoon, schoner, schoonst

We vinden het de normaalste zaak van de wereld: in Nederland vloeit er 24/7 schoon, lekker drinkwater uit de kraan. We zijn gulle gebruikers – van dat drinkwater drinken we een beetje, het leeuwendeel spoelen we zorgeloos weg onder douche, via de wc, we sproeien de tuin en wassen de auto ermee. Maar dat zou wel eens een eindig verhaal kunnen zijn: de drinkwaterbedrijven waarschuwen dat er een tekort dreigt. Ja, zelfs in het natte Nederland. Daarover spreekt ik met CFO van Vitens, Marike Bonhof, en met de uitvinders van slimme innovaties die ons helpen minder water te verspillen en het opnieuw te gebruiken, zoals de Upfall Shower en de Hydraloop. En met ecoloog en filosoof Li An Phoa, bedenker en oprichter van de stichting Drinkbare Rivieren en auteur van het gelijknamige boek, praat ik over de waarde van water – een kostbaar goed.

10 okt 2022 • 35 minuten

#8 Het Z-woord

Het Z-woord. Dat is de Z van zilt, van zeekraal en zeeaster, de Z kortom van zout. Ook in Nederland drukt het zoute water steeds verder het land in, landbouwgrond wordt zo zout dat er niets wil groeien. Boer Wiebe Goodijk ziet steeds meer van zijn akkers veranderen in stranden. En de grote polders worden al zo lang drooggemalen dat we nu het zoute water omhoog pompen. Wat gaan we eraan doen? Bioloog Arjen de Vos van The Salt Doctors is voorstander van ‘climate-smart agriculture’, dat wil zeggen zout-resistente gewassen ontwikkelen. Met de verzilting komt er steeds meer ruimte voor zilte groenten als zeekraal en oesterblad, al blijft het een nichemarkt. Chefkok Joris Bijdendijk weet zich wel raad met deze aparte smaken in zijn sterrenrestaurant Rijks – “en misschien kan een bijzondere aardappel met zilte tonen een revival van de aardappel teweegbrengen”. Je hoort het allemaal in deze achtste aflevering van Nattigheid: ‘Het Z-woord’. En op www.nattigheid.nl vind je meer foto’s en achtergronden.

27 sep 2022 • 32 minuten

#7 Duizenden Dijken

Wie Nederland zegt, zegt dijken. ‘Dankzij de dijken’ zingt Freek de Jonge met de Nits. De dijk is een geweldig staaltje oer-Hollandse ingenieursvernuft – maar ook een domme hoop aarde. Wat doen we met de dijken nu de zeespiegel rijst? Rijzen de dijken mee? De Afsluitdijk wel: na 90 jaar wordt deze icoon van de Nederlandse waterbeheersing breder en hoger. De ecologie krijgt ook een steun in de rug: onder de Afsluitdijk door komt er een ‘rivier’ voor de vissen die van de zoute Waddenzee naar het zoete IJsselmeer om te paaien. Maar in het pittoreske plaatsje Durgerdam vlak boven Amsterdam weet niemand hoe het moet met de dijkversteviging, de beslissing wordt daarom tien jaar uitgesteld. Een dijk kan ook land art zijn, zoals de ‘slapende’ dijk tussen Almere en Lelystad. Speciaal voor luisteraars van Nattigheid is dit project nog t/m 18 september te bezoeken: op zondag 18 september zijn de makers er zelf van 13-18u. Hoe dat eruit ziet, hoor je in deze zevende aflevering van Nattigheid: ‘Duizenden Dijken: Vernuft en verzet’.

13 sep 2022 • 34 minuten