Nattigheid

#8 Het Z-woord

Nattigheid27 sep 202232 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het Z-woord. Dat is de Z van zilt, van zeekraal en zeeaster, de Z kortom van zout. Ook in Nederland drukt het zoute water steeds verder het land in, landbouwgrond wordt zo zout dat er niets wil groeien. Boer Wiebe Goodijk ziet steeds meer van zijn akkers veranderen in stranden. En de grote polders worden al zo lang drooggemalen dat we nu het zoute water omhoog pompen. Wat gaan we eraan doen? Bioloog Arjen de Vos van The Salt Doctors is voorstander van ‘climate-smart agriculture’, dat wil zeggen zout-resistente gewassen ontwikkelen. Met de verzilting komt er steeds meer ruimte voor zilte groenten als zeekraal en oesterblad, al blijft het een nichemarkt. Chefkok Joris Bijdendijk weet zich wel raad met deze aparte smaken in zijn sterrenrestaurant Rijks – “en misschien kan een bijzondere aardappel met zilte tonen een revival van de aardappel teweegbrengen”. Je hoort het allemaal in deze achtste aflevering van Nattigheid: ‘Het Z-woord’. En op www.nattigheid.nl vind je meer foto’s en achtergronden.

 

We gaan vrijdag 28 oktober om 20u dit eerste seizoen van Nattigheid feestelijk afsluiten met een opbeurende talkshow in het theater van de OBA in Amsterdam. We gaan het hebben over wildzwemmen, over onderwater muziek maken met walvissen, over het waanzinnige succes van het NK Tegelwippen, en over hoe het water dit land en de mensen die er wonen, heeft gevormd. Na afloop gaan we bier drinken gemaakt van regenwater: ja, Rainbeer. Koop hier je kaartje: https://tinyurl.com/xxhzm9se


Een podcast van


Nattigheid

Nattigheid

Als je nattigheid voelt, dan is er iets niet pluis. ‘Nattigheid’ gaat nu eens niet over de problemen, maar over de vele innovatieve, creatieve oplossingen die dit land rijk is. ‘Nattigheid’ is een podcast met opbeurende verhalen over ons water.