Over de energietransitie gesproken..

Duurzame warmte

Over de energietransitie gesproken..9 sep 202022 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(EBN)

Van het gas af

We moeten onze warmtevoorziening verduurzamen, alleen dan kunnen we de klimaatdoelstellingen halen. De CO2-uitstoot moet dus flink omlaag en dat betekent ook dat we in 2050 helemaal van het gas af moeten zijn. Energiemaatschappijen zoals Eneco werken veel samen met Energie Beheer Nederland (EBN) en gemeenten om te innoveren op dit gebied. Die innovatie en samenwerking is hard nodig, zo vertelt Manja Thiry, directeur Business Development bij Eneco, want de duurzamere warmtebronnen zijn nou niet bepaald de gemakkelijkste om te onttrekken.

De belofte van aardwarmte

Aardwarmte is een redelijk eenvoudig alternatief voor aardgas, toch is het een behoorlijk ingewikkeld proces voor gemeenten om aardwarmte daadwerkelijk in te kunnen zetten. Dit vertelt Stephan Brandligt, wethouder bij de gemeente Delft. De complexiteit ligt in het vervoer van de warmte én in de nieuwe warmtewet. Herman Exalto, programmamanager bij EBN is er dan ook overtuigd dat de nieuwe warmtewet een transitiewet is.

Links met begrippen

Van het gas af: feiten en cijfers

Klimaatdoelstellingen

Aardwarmte, wat is het?

EBN

Gasten

Manja Thiry, directeur Business Development bij Eneco

Stephan Brandligt, wethouder Delft

Herman Exalto, programmamanager Geo-energie, EBN

Abonneren

Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/brandstories/over-de-energietransitie-gesproken, via de BNR-app, Apple Podcast of andere podcastplayers.


Een podcast van


Over de energietransitie gesproken..

Over de energietransitie gesproken..

… hoe gaat het daarmee? Ontdek het in deze podcastserie waarin experts in gesprek gaan over onderwerpen als misverstanden, duurzame warmte, de transitie op de Noordzee en energie educatie.