Over de energietransitie gesproken..

Misverstanden over de energietransitie

Over de energietransitie gesproken..6 okt 202027 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nederland zit middenin een energietransitie en daar zijn veel belangen mee gemoeid van verschillende partijen. Het gevolg is dat er misverstanden zijn ontstaan over wat wel duurzame energie is en hoe snel we daadwerkelijk kunnen omschakelen naar schonere bronnen. In deze podcast nuanceren we de meest hardnekkige misverstanden over de energietransitie in Nederland.

Image
(EBN)

Relatief weinig groene energie

Eén van de grootste misverstanden is de hoeveelheid groene energie die nu in Nederland wordt opgewekt. De hoeveelheid die Nederland op dit moment produceert, is nog gering in vergelijking met andere Europese landen. Het gevolg is dat er nog een lange periode van investeren en innoveren nodig is voordat alle Nederlandse huishoudens gebruik kunnen maken van schone energiebronnen. Het gebruik van kernenergie zoals veel andere Europese landen doen zou het proces kunnen versnellen, maar de angst voor het gebruik van deze bron is groot.

Oplossingen op de langere termijn

Waterstof en biomassa worden als de belofte van de toekomst gezien. Toch zitten hier nog veel haken en ogen aan waar nog te weinig aandacht voor is. Zo zijn er heel veel verschillende vormen en soorten van biomassa en niet iedere vorm is per definitie duurzamer dan fossiele brandstof. Daarnaast is het zo dat de manier waarop we nu waterstof onttrekken, door gebruik van aardgas, alles behalve duurzaam is. Met behulp van onderzoek en innovatie naar zowel waterstof als biomassa zouden deze bronnen op termijn duurzamer kunnen worden en bovendien op grotere schaal kunnen worden ingezet. Maar het zal zeker nog een tijd duren voordat we daar daadwerkelijk zijn.

Links met begrippen

Waterstof

Biomassa

EBN

Gasten

Hans Warmenhoven, adviseur nieuwe energie EBN

David Smeulders, professor aan de TU Eindhoven

Abonneren

Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/brandstories/over-de-energietransitie-gesproken, via de BNR-app, Apple Podcast of andere podcastplayers.


Een podcast van


Over de energietransitie gesproken..

Over de energietransitie gesproken..

… hoe gaat het daarmee? Ontdek het in deze podcastserie waarin experts in gesprek gaan over onderwerpen als misverstanden, duurzame warmte, de transitie op de Noordzee en energie educatie.