Over de energietransitie gesproken..

Opiniemakers over de energietransitie

Over de energietransitie gesproken..8 okt 202025 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Elke dag wordt er wel geschreven en gepraat over de energietransitie in Nederland. Er doen heel wat meningen de ronde van zowel politici als experts over bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van waterstof en of we misschien kernenergie niet nog een kans moeten geven. In deze vijfde aflevering van 'Over de energietransitie gesproken', kijken we met een beschouwende blik naar alles wat gaande is.

Image
(EBN)

Polderen, polderen en nog eens polderen

Eindelijk heeft Nederland een klimaatakkoord. Deze is helemaal in Nederlandse stijl tot stand gekomen: polderen, polderen en nog eens polderen. Of dit uiteindelijk tot een gewenst resultaat leidt, is volgens de opiniemakers nog maar de vraag. Maar één ding is zeker: niets doen is ook geen optie, want dan gaan we nog verder achterlopen ten opzichte van andere landen in Europa. Nederland is de Europese hekkensluiter als het op het gebruik van schone energie aankomt. Het Klimaatakkoord is dus een goede eerste stap. Nu de daadwerkelijk uitwerking nog van de harde doelstellingen die gemaakt zijn.

De mix van windenergie, waterstof, aardgas en kernenergie

Wat de makers van het klimaatakkoord volgens de opiniemakers erg goed gedaan hebbn, is niet in te zetten op specifiek één techniek. Op de lange termijn, als blijkt dat de gekozen richting niet tot resultaat leidt, kun je je daarmee in de vingers snijden. In het Klimaatakkoord is dus een goede balans gemaakt tussen de middelenmix waarbij windenergie toch de boventoon in voert. Waar de politiek toch scherper naar zou moeten kijken, is de investering in waterstofgas. Landen om ons heen zoals Frankrijk en Duitsland steken miljarden in waterstof. Als Nederland hier niet in meegaat, lopen we het risico dat we achter gaan lopen op onze buurlanden.

Links met begrippen

Klimaatakkoord

EBN

Gasten

Carel Grol, journalist bij het FD

Noud Köper, directeur van PACT Public Affairs

Abonneren

Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/brandstories/over-de-energietransitie-gesproken, via de BNR-app, Apple Podcast of andere podcastplayers.


Een podcast van


Over de energietransitie gesproken..

Over de energietransitie gesproken..

… hoe gaat het daarmee? Ontdek het in deze podcastserie waarin experts in gesprek gaan over onderwerpen als misverstanden, duurzame warmte, de transitie op de Noordzee en energie educatie.